Az altatók bűvös, gyönyörű énekek. Sokkal inkább a felnőttek dallamai, mintsem gyermekdalok, mégis évszázadok, sőt évezredek óta egy célt szolgálnak: vigasztalják, elaltatják a kisbabákat. Szépségük, harmóniájuk azonban nem csak a legkisebbeknek, de a felnőtteknek is valódi örömet, lelki felüdülést hoz, így az altató a szülői szív nyugtatója is, egyaránt szól édesanyákhoz és édesapákhoz, nagymamákhoz és nagypapákhoz.

A világ különböző tájairól, a legszebb altató dallamokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket hamarosan magyar szöveggel is hallhatnak az oldalunkra látogatók.

5. Wales – Suo Gân

A Suo Gân tradícionális walesi dal. Első lejegyzésére az 1800-as évek elején került sor. Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermekének, Lajosnak a keresztelőjén is ez az ének szólt, a The Chapel Royal Kórus előadásában. A következő felvételen a Cambridge-i King’s Collage gyermekkórusa énekel:

4. Maori – Hine e hine

Ezt az altatót Fanny Rose Porter, új-zélandi énekesnő, zeneszerző komponálta a 19-20. század fordulóján. Dallamát a maori népdalok világa ihlette. A „Hine e hine” kezdetű dalt a világ legszebb hangú énekesei tűzik időről időre repertoárjukra, többek közt Hosé Carreras, Kiri te Kanawa és Hayley Westerna is.

3. Olasz – Ninna, nanna, ninna, oh

Az egyik legismertebb olasz altató, amelynek számos verziója terjedt el. Dallama az ének több évszázados múltja során letisztult, édesanyáról édesanyára hagyományozva nyerte el mai, fülbemászó, kellemes dallamát. Hallgasd meg magyarul is: Tente kincsem

2. Kelta – Éiníní

Az Éiníní jelentése madárka. A kelta népdal a madár szimbólumán keresztül idillikus képet fest a magzatát ringató édesanyáról, miközben megidézi azt a különleges hangulatot, ami az északi népek sajátja, a zord időjárás ellenére meghitt, meleg, biztonságos családi fészek atmoszféráját.

1. Zulu – Thula baba

A dél-afrikai zuluk dala számos feldolgozásban vált a kórusok és kisgyermekes családok kedvencévé a világ minden pontján. A földöntúli szépségű dallam egyszerre szól a babához és a távol lévő kedveshez, akit az édesanya hazavár.

+1 Aludj el, aludj el

Bár más népek dallamaival izgalmas, új tájakra kalandozhatunk, különleges hangzásokat ismerhetünk meg, a mi szívünknek mégis ez a Nyírségben gyűjtött magyar altatóének a legkedvesebb. Nyugodalmas jó éjszakát, szép álmokat kívánunk vele:

A nagyvilág 5 legszebb altatódala
Cimke: